Microsoft a confirmat că va opri oficial suportul pentru Windows 10 la data de 14 octombrie 2025. Cu toate acestea, pentru cei care sunt într-o situație disperată și necesită să continue utilizarea acestui sistem de operare mai vechi în loc să facă upgrade la Windows 11, există acum opțiunea de a plăti pentru a prelungi data de expirare, a anunțat compania.
Acest program, cunoscut sub numele de ESU (Extended Security Update), va fi disponibil atât pentru utilizatorii individuali, cât și pentru clienții corporativi, pentru o perioadă de până la trei ani. În trecut, aceasta a fost o opțiune limitată la instalațiile de afaceri. Comunitatea Windows a cerut anterior o astfel de opțiune, iar acum Microsoft răspunde solicitării.
Această inițiativă anunțată va fi benefică pentru cei care nu pot face upgrade la Windows 11 din cauza folosirii unui hardware mai vechi și mai puțin securizat, inclusiv PC-uri fără cip de securitate TPM sau cele care utilizează procesoare mai vechi. Cu toate acestea, programul este și în interesul Microsoft, în cel puțin două moduri: încurajează utilizatorii să treacă la cea mai recentă versiune a sistemului de operare și reprezintă o sursă suplimentară de venituri. Totuși, este de așteptat ca aceste venituri să fie mai puțin semnificative decât sumele obținute de la corporațiile care doresc să prelungească suportul pentru sistemul de operare pe sute sau chiar mii de PC-uri.
Cei care doresc să mențină Windows 10 cu actualizări de securitate după luna octombrie 2025 vor trebui să investească financiar. Pentru primul an, costul va fi de 61 de dolari pentru fiecare sistem în parte. Pentru un utilizator casnic, această sumă poate părea rezonabilă, mai ales că ar putea fi mai avantajos decât să achiziționeze un computer nou pentru a trece la Windows 11, dat fiind incompatibilitatea hardware-ului. Cu toate acestea, costul se dublează în al doilea an, ajungând la 122 de dolari pe an pentru fiecare sistem în parte. În al treilea an de suport extins, tariful crește la 244 de dolari pe an.
Începând cu octombrie 2024, companiile vor putea achiziționa abonamente pentru actualizări, pregătindu-se pentru momentul când Windows 10 va ieși din perioada de suport. Fiecare abonament va fi asociat unui singur PC, astfel că o cheie oferită de Microsoft contra-cost nu va putea fi utilizată pentru a actualiza mai multe sisteme.
Mai surprinzătoare este decizia de a taxa cei care nu se abonează inițial. Dacă trece primul an de actualizări extinse și optezi să te abonezi la serviciul de actualizări în al doilea sau al treilea an, va trebui să plătești integral suma de abonare pentru toți anii precedenți.
Conform StatCounter, Windows 10 este încă folosit de 69% din toți utilizatorii de Windows, față de doar 27% pentru Windows 11. Este un decalaj mare pe care este puțin probabil ca Microsoft să îl reducă în următoarele 18 luni, ceea ce face ca mulți utilizatori de Windows 10 să fie nevoiți să se gândească pentru prima dată să plătească pentru actualizări de securitate. În ciuda evoluției tehnologice, Windows 7 încă nu a dispărut complet, menținând o cotă de piață de 3,04%. Cu toate acestea, utilizarea sa devine din ce în ce mai periculoasă, deoarece lipsesc actualizările de securitate și alte actualizări esențiale.